logo
Rubrika: Vremeplov
Na današnji dan - 8. august
još 25 min. čitanja
utorak
8. Avgust 2017.

Na današnji dan - 8. august

Italijanski filmski producent Dino de Laurentiis rođen je 1919. godine. Doprinio je svjetskom uspjehu italijanske kinematografije poslije Drugog svjetskog rata. Dobitnik je Oscara za filmove “Gorki pirinač” i “Ulica”
Na današnji dan - 8. august
Dino de Laurentiis
117. Umro rimski imperator Marko Ulpije Trajan, posljednji rimski car koji je vodio osvajačke ratove. Tokom njegove vladavine, od 98, Rimsko carstvo najviše proširilo teritorije, historičari procijenili da je u njemu tada živjelo oko 70 miliona stanovnika.

843. Franački vladari car Lotar I, kralj Ludvig Njemački i kralj Karlo II Ćelavi, u Verdenu sklopili ugovor kojim je Franačka država podijeljena na zapadni i srednji dio, kasnije Francuska, i istočni, kasnije Njemačka.

1217. Krunisan prvi srpski kralj Stefan Nemanjić Prvovenčani. Krunu, dobijenu od pape Honorija III, u Srbiju donijeli papski izaslanici.

1883. Rođen meksički revolucionar Emiliano Zapata. Od 1910, kao vođa meksičkih seljaka, stvarao burnu historiju Meksičke revolucije pod parolom “Zemlja i sloboda”. Ubijen iz zasjede u aprilu 1919.

1919. Potpisan ugovor u Rawalpindiju, kojim je Velika Britanija priznala neovisnost Afganistana.

image
Dustin Hoffman

1937. U Los Angelesu rođen Dustin Hoffman, američki glumac. Dvostruki dobitnik Oscara, pet puta Zlatnog globusa, tri BAFTA i jednog Emmyja (“Diplomac”, “Kišni čovjek”, “Upoznajte Fockerove”...)

1945. Londonskim sporazumom Velike Britanije, SSSR-a, SAD-a i Francuske, kojem se kasnije priključilo 19 zemalja, osnovan Međunarodni vojni sud za suđenje nacističkim ratnim zločincima, na osnovu kojeg je vođen Nirnberški proces.

1963. U spektakularnoj pljački voza, grupa kriminalaca upala u poštanski voz između Glasgowa i Londona i opljačkala 2,6 miliona funti. Svih 15 učesnika pljačke vijeka uhapšeno i 1964. osuđeno na 25 do 30 godina zatvora. Jedan od aktera Ronnie Biggs uspio da pobjegne iz zatvora i s plijenom otputuje u Brazil, gdje je živio do maja 2001. kada se predao Scotland Yardu.

1967. Ministri inostranih poslova Indonezije, Malezije, Singapura, Tajlanda i Filipina u Bangkoku potpisali sporazum o osnivanju političko-ekonomske grupacije Udruženje zemalja jugoistočne Azije, kojoj su kasnije pristupili Bruneji i Vijetnam.

1974. Predsjednik SAD-a Richard Nixon objavio, obraćajući se naciji putem televizije, da podnosi ostavku zbog umiješanosti u aferu Watergate.

1990. Irak, sedam dana poslije okupacije, anektirao Kuvajt, kao 19. provinciju.

1993. Srpske snage na Bjelašnici srušile TV toranj, a na Malom i Velikom polju na Igmanu porušile i zapalile sve olimpijske objekte.

1994. Lideri Jordana i Izraela otvorili prvi drumski granični prelaz i time potvrdili kraj 46 godina dugog neprijateljstva.

1996. U bujicama koje su se iznenada sručile u turistički kamp u Pirinejima, u Španiji, poginulo 67 osoba.

2000. Od eksplozije bombe u stanici metroa ispod Puškinovog trga, u centru Moskve, poginulo 12 osoba, 53 osobe teško povrijeđene.

2005. U Argentini uhapšen Milan Lukić, pred Haškim tribunalom optužen za zločine protiv čovječnosti u okolini Višegrada i izručen Sudu u Haagu. Lukić u Beogradu u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora zbog otmice i ubistva 16 Bošnjaka iz Sjeverina 1992. Haški tribunal osudio ga je 2009. na doživotnu kaznu zatvora, a njegovog brata Sredoja Lukića na 30 godina zatvora.

image
Željko Kopanja

2016. Umro Željko Kopanja, vlasnik Nezavisnih novina i Glasa Srpske. Zbog tekstova o ratnim zločinima srpskih paravojnih snaga u BiH dobijao je prijetnje smrću. U eksploziji bombe pod automobilom 22. oktobra 1999. ostao je invalid.