logo
Rubrika: Vremeplov
Na današnji dan - 8. februar
još 25 min. čitanja
četvrtak
8. Februar 2018.

Na današnji dan - 8. februar

U Podhumu kod Livna 1939. godine rođena Bisera Alikadić, bh. književnica. Objavila je dva romana, nekoliko knjiga poezije, brojne priče i pjesme za djecu, te novelu i tri radiodrame. Zastupljena je u lektiri za osnovne škole
Na današnji dan - 8. februar
Bisera Alikadić

1725. Umro ruski car Petar I Aleksejevič Romanov (Petar Veliki). Po dolasku na prijesto 1682. proveo je, prema evropskim uzorima, dalekosežne reforme države i društva. Ratovima je obezbijedio Rusiji jak položaj na Baltiku, izlaz na Crno more i zapadnu obalu Kaspijskog jezera. Osnovao je Akademiju nauka, pokrenuo prve novine - Vedomosti, a 1703. na ušću Neve podigao je novu prijestonicu - Sankt Peterburg.

1828. Rođen Jules Verne, francuski pisac naučnofantastičnih romana. Napisao je više od 50 romana, među kojim su najpoznatiji: “Put oko svijeta za 80 dana”, “20.000 milja pod morem”, “Put na Mjesec”, “Put u središte Zemlje”...

1849. U Kranju umro France Prešeren, slovenski pjesnik i pravnik.

1861. Južne države SAD-a odvojile se od Unije i osnovale Konfederaciju država Amerike s Jeffersonom Davisom kao predsjednikom, što je dovelo do Američkog građanskog rata (1861-1865).

1894. Rođen američki filmski režiser King Wallis Vidor. Njegov nijemi film “Gomila” smatra se remek-djelom svjetske kinematografije.

1937. U Španskom građanskom ratu trupe generala Francisca Franca zauzele su Malagu uz pomoć 15.000 italijanskih vojnika.

image
Nick Nolte

1941. U Omahi rođen Nick Nolte, jedan od najcjenjenijih glumaca današnjice. Glumio je u više od 50 filmova, igrajući razne likove. Sposobnost utjelovljivanja različitih karaktera, građa i grubi glas njegovi su zaštitni znakovi.

1943. Sovjetska armija je u Drugom svjetskom ratu oslobodila grad Kursk koji su Nijemci okupirali 1941.

1984. Na stadionu Koševo u Sarajevu u prisustvu 50.000 gledalaca otvorene 14. zimske olimpijske igre. Učestvovali su sportisti iz 49 država, najveći broj u historiji ZOI do tada.

1989. U blizini atlantskih ostrva Azori pao je američki putnički avion s italijanskim turistima i poginulo je svih 144 putnika i članova posade.

1993. U nesreći izazvanoj sudarom vojnog aviona suhoj i putničkog tupoljev blizu Teherana, poginuli su svi putnici i članovi posade, njih 132, pilot i kopilot vojnog aviona.

1994. Dvije grupe ilegalnih imigranata (“ljudi iz čamaca”), pristigavši do obala SAD-a, dobile su različit tretman američkih vlasti - Kubanci su prihvaćeni, a Haićani su bili prisiljeni da se vrate.

2009. U diskoteci Patriot u mađarskom gradu Vesprem, lokalni huligani su ubili rumunskog rukometnog reprezentativca Mariana Cozmu, a teško su ranili hrvatskog rukometnog reprezentativca Ivana Pešića i srpskog rukometnog reprezentativca Žarka Šešuma. Huligani su ih izboli noževima.

2010. Opozicioni lider Viktor Janukovič proglasio je tijesnu pobjedu na predsjedničkim izborima u Ukrajini iako njegova rivalka Julija Timošenko nije priznala poraz.

2010. Papa Benedict XVI osudio je zlostavljanje djece od strane svećenika, rekavši da Crkva nikad neće prestati da osuđuje takvo ponašanje. Masovno seksualno zlostavljanje u crkvenim ustanovama u Irskoj i skandal oko zataškavanja tih slučajeva bili su neposredan povod ovog papinog reagovanja.

image
Josif Tatić

2013. U Beogradu u 67. godini umro Josif Tatić, poznati filmski i pozorišni glumac. Publika ga pamti po ulogama u tv-serijalima “Bolji život” i “Grlom u jagode” te predstavi “Šovinistička farsa”.