logo
Rubrika: Vremeplov
Na današnji dan - 9. februar
još 25 min. čitanja
petak
9. Februar 2018.

Na današnji dan - 9. februar

U Sankt Peterburgu 1881. godine umro Fjodor Mihajlovič Dostojevski, jedan od najvećih ruskih i svjetskih književnika, čije je djelo u 20. vijeku postalo neiscrpan izvor za razne književno-teorijske, estetičke, psihološke i filozofske studije i tumačenja
Na današnji dan - 9. februar
Fjodor Mihajlovič Dostojevski

1801. Mirovnim ugovorom između Austrije i Napoleonove Francuske u Linevilleu na sjeveroistoku Francuske prestalo je da postoji Sveto rimsko carstvo, iako se car Franz II Habsburg odrekao titule rimskog cara njemačkog naroda pet godina kasnije.

1909. Francuska i Njemačka su postigle sporazum o Maroku, kojim je Berlin priznao posebne interese Pariza u toj zemlji, u zamjenu za ekonomske koncesije.

1917. Zbog pokušaja bugarske vojske da izvrši mobilizaciju srpskih regruta u okupiranim oblastima u južnoj Srbiji u Prvom svjetskom ratu, izbio je Toplički ustanak. Pored početnih uspjeha i stvaranja slobodne teritorije sa sjedištem u Toplici, ustanak je krajem marta ugušen. Bugari su za odmazdu pobili oko 20.000 ljudi, uključujući žene i djecu i uništili nekoliko desetina sela između Prokuplja i Leskovca.

1943. Teške borbe za pacifičko ostrvo Gvadalkanal okončane su u Drugom svjetskom ratu pobjedom američkih snaga nad japanskom armijom.

1943. Počeo protivnapad partizana u Drugom svjetskom ratu protiv združenih njemačkih, italijanskih i hrvatskih snaga na Neretvi, poznat kao Bitka za ranjenike. Početkom marta osam partizanskih brigada odbacilo je glavninu njemačkih trupa i svih 3.500 ranjenika je prebačeno na lijevu obalu Neretve.

image
Miklos Horthy

1957. U Portugalu umro Miklos Horthy, mađarski diktator (1920-1944). Uveo je Mađarsku u rat na strani Hitlera i učestvovao u agresiji na Jugoslaviju. Odgovoran za istrebljenje Jevreja i zločine nad civilima.

1962. Jamajka je postala nezavisna država u okviru britanskog Komonvelta.

1969. Boing 747 džambo-džet izvršio je prvi probni let.

1981. Umro Bill Haley, američki muzičar i kompozitor. Jedan je od prvih američkih rock and roll muzičara. Tokom svoje karijere Haley je kreirao mnoge sastave sa kojima je nastupao i prikupljao određena muzička iskustva.

1981. General Vojćeh Jaruzelski postao je predsjednik poljske vlade.

1984. Umro Jurij Vladimirovič Andropov, šef sovjetske države i vladajuće Komunističke partije. Bivši šef Komiteta državne bezbjednosti (KGB), koji je naslijedio Leonida Brežnjeva krajem 1982, bio je na vlasti manje od 16 mjeseci.

1991. Na referendumu u Litvaniji, iz kojeg su bili isključeni građani ruske nacionalnosti, više od 90 posto birača glasalo je za otcjepljenje od SSSR-a.

1996. U snažnoj eksploziji u Londonu, koju su podmetnuli pripadnici Irske republikanske armije, poginule su dvije osobe, a oko sto je ranjeno. Tim napadom prekinuto je 17-mjesečno primirje.

1999. Kina prekinula diplomatske odnose s Makedonijom zbog odluke Vlade u Skoplju da uspostavi diplomatske odnose s Tajvanom.

image
Milovan Ilić Minimaks

2005. Umro Milovan Ilić Minimaks, poznati televizijski i radijski novinar. Kroz njegove emisije prošao je veliki broj pjevača, muzičara, glumaca, političara i drugih javnih ličnosti. Autor je nekoliko knjiga aforizama i pjesama.

2015. Umro Boba Stefanović, pjevač i kompozitor zabavne muzike i jedno od najpoznatijih imena jugoslovenske pop-scene.

2016. U zatvoru u Scheveningenu umro Zdravko Tolimir, bivši general Vojske RS-a. Međunarodni krivični sud u Haagu podigao je 2005. optužnicu protiv njega za genocid i ratne zločine. 12. decembra 2012. osuđen na kaznu doživotnog zatvora.