logo
Rubrika: Vremeplov
Na današnji dan - 9. septembar
još 25 min. čitanja
subota
9. Septembar 2017.

Na današnji dan - 9. septembar

Ruski pisac Lav Nikolajevič Tolstoj rođen 1825, godine, jedan od velikana svjetske književnosti, autor romana “Rat i mir” i “Ana Karenjina”. Zbog kritičkog odnosa prema društvu i crkvi, dolazio je u sukob sa vlastima, a Ruska pravoslavna crkva ga je 1901. godine ekskomunicirala
Na današnji dan - 9. septembar
Lav Nikolajevič Tolstoj

1513. U bici protiv Engleza kod Fludena poginuo je škotski kralj James IV zajedno sa nekoliko hiljada Škota, među kojima je bilo gotovo cijelo plemstvo.

1585. Rođen francuski državnik, kardinal Armand Jean du Plessis de Richelieu, koji je kao ministar kralja Louisa XIII (od 1629) vršio stvarnu vlast u Francuskoj i podigao moć francuske krune. Osnovao je 1635. Francusku akademiju.

1737. Rođen italijanski ljekar i fizičar Luigi Galvani, koji je 1789, vršeći eksperimente sa žabljim mišićima, otkrio vrstu elektriciteta, koja je kasnije po njemu nazvana galvanski elektricitet.

1776. Američki Kontinentalni kongres uveo je zvaničan naziv države Sjedinjene Američke Države umjesto Ujedinjene kolonije.

1894. Kineski revolucionar Sun Jat-sen osnovao je Društvo za preporod Kine i počeo da organizuje ustanak u Kantonu, nakon poraza Kine u ratu sa Japanom. Ustanak nije uspio, a učesnici su uhvaćeni i pogubljeni. Sun Jat-sen je uspio da pobjegne iz zemlje i do revolucije 1911. živio je u inostranstvu.

1901. Umro francuski slikar i grafičar Henri de Toulouse-Lautrec, majstor litografije, slikar boema, atmosfere i likova iz pariskog noćnog života na kraju 19. vijeka.

1914. U Prvom svjetskom ratu okončana je prva velika bitka na Marni u Francuskoj, tokom koje su ukupni njemački gubici procijenjeni na 800.000 ljudi.

1945. Trupe SAD-a iskrcale se na kraju Drugog svjetskog rata u Južnoj Koreji, sovjetske su od Japana preuzele Sjevernu Koreju, a 38. paralela je postala linija podjele dviju korejskih država.

1948. Poslije povlačenja sovjetske vojske, na sjeveru Korejskog poluostrva proglašena je Narodna Demokratska Republika Koreja sa glavnim gradom Pjongjangom.

image
Mao Zedong

1976. Umro kineski revolucionar i državnik Mao Zedong, jedan od osnivača Komunističke partije Kine, koji je 1949. u Pekingu proglasio Narodnu Republiku Kinu i do smrti bio njen neprikosnoveni lider.

1991. Tadžikistan proglasio nezavisnost od SSSR-a.

1993. Izrael i Palestinska oslobodilačka organizacija sporazumjeli su se o međusobnom priznanju, otvarajući put ka okončanju sukoba Arapa i Jevreja.

1996. U tajfunu koji je pogodio priobalna područja ekonomski najrazvijenije kineske provincije Guangdong poginulo je više od 130 ljudi, a hiljade su ranjene.

2001. Lider afganistanske opozicione Sjeverne alijanse Ahmad šah Masud, koji je predvodio borbu protiv talibana, smrtno je ranjen u svojoj kancelariji kada su dva bombaša samoubice aktivirala bombe. Masud je preminuo pet dana kasnije.

2001. Na predsjedničkim izborima u Bjelorusiji, u mandatu od pet godina, pobijedio je Aleksandar Lukašenko, koji se već na toj funkciji nalazi sedam godina.

2002. Viši sud u Bijelom Polju osudio je Nebojšu Ranisavljevića iz Despotovca na 15 godina zatvora, zbog učešća u otmici i likvidaciji 20 putnika, uglavnom Bošnjaka, iz voza na pruzi Beograd - Bar u stanici Štrpci u februaru 1993.

image
Edward Teller

2003.  Umro američki naučnik Edward Teller, jedan od tvoraca hidrogenske bombe i jedan od učesnika u projektu Manhattan, koji je doveo do proizvodnje atomske bombe tokom Drugog svjetskog rata.