logo
Rubrika: WEB info
OSLOBOĐENJE, novine za BiH
još 25 min. čitanja
listing-category-header-image
OSLOBOĐENJE, novine za BiH
OSLOBOĐENJE, novine za BiH

Prvi broj Oslobođenja štampan je u semberskom selu Donja Trnova 30.08.1943. godine. Na logu se nalazila zvijezda petokraka, a u podnaslovu Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Tokom svih godina postojanja, Oslobođenje je kao dnevna novina svakoga dana svjedočilo zbilju Bosne i Hercegovine. Na stranicama Oslobođenja su se smjenjivali sugovornici, autori, gosti, razmjenjivala se mišljenja, uvijek sa istim ciljem: pružiti pravovremenu, objektivnu i profesionalnu informaciju pokazujući da je Put Oslobođenja put povjerenja.

Od svog nastanka Oslobođenje se ponosilo činjenicom da je i srpsko i hrvatsko i bošnjačko, da pripada svim narodima i građanima Bosne i Hercegovine. I danas je tako. Tokom posljednjeg rata Oslobođenje je svakoga dana, iako nadomak prve linije fronta opsjednutog Sarajeva, dolazilo do svojih čitatelja.

Oslobođenje je uspijevalo a i danas nastoji sačuvati standarde profesije, čemu svjedoči impozantan broj nagrada koje Oslobođenje čuva u svojim vitrinama. Oslobođenje je proglašeno listom godine u svijetu 1992. godine, a zahvaljujući planetarnoj solidarnosti kolega 16. septembra 1993. odštampano je u tiražu od 21.800.000 primjeraka!

Tokom posljednjih godinu dana Oslobođenje je moderniziralo redakciju, redizajniralo portal, te osvježilo novi/stari imidž novine. Oslobođenje je osnovalo Klub čitatelja: najvjerniji čitatelji su dobili i kartice Moje Oslobođenje, kao i specijalne povlastice.